Friday, March 30, 2012

Paspoort

Dichter des Vaderlands, Ramsey Nasr, had het gore lef om in een essay in NRC Handelsblad te reppen over de verruwing van de omgang in Nederland. Om het kort te zeggen bracht hij een impopulaire boodschap. Dat heeft hij geweten. Naast bijval kreeg hij ook de nodige hate mail te verstouwen.

Vandaag sprak hij erover op Radio Een. Bij veel afwijzende reacties naar aanleiding van zijn stuk was vaak de teneur hoe hij als buitenlander het in zijn hoofd haalde om kritiek op Nederland en de Nederlanders te hebben. Veel interessanter lijkt me de vraag of Nasr weet waar hij het over heeft. Lijkt me wel, immers hier geboren, hier getogen. Hoezo buitenlander?

Sprekend op de radio voegde Nasr er aan toe dat het hem persoonlijk niet raakt, zo gezien te worden. Dat deed me goed. Gelukkig laat hij zich niet kleineren en gek maken. Een heleboel andere mensen worden wel keer op keer gekrenkt en buitengesloten: wat ze ook doen, hoe Nederlands hun paspoort ook is, nog steeds lijkt het niet door te dringen tot een substantieel deel van de bevolking dat een Nederlander een andere kleur, een andere religie en een andere naam kan hebben.

En dat kan blijkbaar nog steeds tegen je gebruikt worden.

No comments:

Post a Comment