Monday, January 20, 2014

Blue Monday

Hoograven is weer helemaal Wabi Sabi! De afgelopen weken gingen in die Utrechtse wijk 14 auto's zonder duidelijke aanleiding in vlammen op. Maar vanochtend zijn de mogelijke daders, een stel jochies, van hun bed gelicht. Geen slechte score voor Blue Monday!

Een Engelse psycholoog muntte in 2005 het begrip Blue Monday. Het is de eerste maandag van de laatste volle week van januari, die zou namelijk de meest deprimerende (maan-)dag van het jaar zijn. Als alles volgens plan gaat, slaat uitgerekend vandaag januari in al zijn volle katterigheid toe! Januari is sowieso niet echt een favoriete maand: te nat, te grauw.


De bewuste psycholoog, Cliff Arnall, bedacht zelfs een wiskundige formule om zijn theorie  te onderbouwen. Wat pleit voor zijn theorie (die overigens weinig bijval in wetenschappelijke kringen krijgt) is dat factoren als vakanties die nog lang op zich laten wachten en het verdampen van het merendeel van de goede voornemens er een prominente rol in spelen.

Een blik naar buiten: het ziet er somber en miezerig uit. Ik voel daardoor juist een sterk verlangen om er een schitterende dag van te maken. Al was het maar omdat ik de pest heb aan het nummer Blue Monday (of is dreun een beter woord?) van de volstrekt humorloze (en dus strontvervelende) jaren tachtig band New Order.

Dus: kaarsjes aan, verwarming omhoog, lekker kopje koffie en vanavond naar een vriendin. Voor wie dat allemaal niet wil of kan, blijf in bed en skip deze dag of verzin een list.
En als dat werkelijk allemaal niet helpt: morgen is het voorbij. Na een nachtje slapen is zelfs Blue Monday weer over.


No comments:

Post a Comment