Wednesday, January 20, 2016

Fucked up & fascinerend: families

Een heerlijke verrassing! Twee dagen geleden viel ik midden in het eerste deel van het tweede seizoen van The Legacy. Ook zonder televisie en zelfs als je niet echt een seriemens bent (diverse aanbiedingen om Netflix gestreamd te krijgen van vrienden, heb ik afgeslagen) toch zijn er series die ik onweerstaanbaar vind. Hoe meer familie, hoe interessanter. Dus heb ik een enorme soft spot voor Downton Abbey (helaas afgelopen) maar ook voor Deense serie The Legacy en voor Transparent. Die beiden onlangs hun tweede seizoen in gingen op de Nederlandse televisie. 

Bron: Amazon.com
In The Legacy draait het om de erfenis van een matriarch, een bekende kunstenares, die na haar overlijden een wel heel ander testament dan verwacht blijkt te hebben. Vervolgens begint het in de familie te rommelen: er blijkt nog een dochter te zijn en tussen overige kinderen botert het ook al niet. De hele serie gaat over de vraag hoe recht te doen aan de nalatenschap en hoe te komen tot een  voor iedereen zoveel mogelijk aanvaardbare oplossing. Dat heeft nogal wat voeten in aarde. Stuk voor stuk vallen mensen van hun voetstuk en gaan langgekoesterde familiegeheimen aan gruzelementen.

The Legacy, bron: VPRO
Ook bij Downton Abbey gaat het om het herstel van evenwicht en het overdragen van de familie-erfenis van een adellijk landgoed naar een andere, nieuwe tijd. Bij Transparent is het ook het evenwicht dat hersteld moet worden. Sinds vader uit de kast is als transvrouw lijkt iedereen nogal van slag. Maar als kijker ben ik toch geneigd om te denken dat de betreffende familie toch al behoorlijk op het randje zat. Vader, die nu als ‘mapa’ door het leven gaat is veruit de meest gezonde en de meest sympathieke. Bij de rest van de personages denk ik vaak: hoe slaag je er weer in om er zo’n takkenzooi van te maken en anderen zo te kwetsen. Desondanks: de moeite waard.

 The Legacy, seizoen 2,  bij de NTR, vanaf maandag 18/1/16 op NPO 2 om 22.55 uur of via uitzendinggemist
 Transparent, seizoen 2, bij de VPRO, vanaf vrijdag 8/1/11 op NPO 2 om 22.55 uur of via uitzendinggemist

No comments:

Post a Comment