Friday, April 1, 2016

Je dochter


Nieuws! Hailie, de dochter van rapper Eminem heeft een vriendje!

En, nu komt het –zoals de meeste vaders- heeft Eminem het daar moeilijk mee. In zijn geval is het extra ingewikkeld. Want wat is er aan de hand? De jongen, Jason schijnt hij te heten, is een fan van Eminems werk. Oeps.

Het helpt niet dat vaders regelmatig informeert of Jason wel aardig is voor Hailie. Eminem heeft nachtmerries waarin Jason al rappend Hailie verkracht, aan het mes rijgt of erger nog. Logisch, want dat staat in de teksten die een veel jongere, onbezonnen en bozere versie van Eminem de wereld in slingerde. Nu pas realiseert hij zich hoe seksistisch, angstaanjagend en agressief die teksten zijn. Nu zijn eigen dochter in het geding is.

Of neem het verhaal van David Bowie, die als ruime twintiger in de zeventiger jaren een groupie van veertien ontmaagde. Het meisje in kwestie, inmiddels een vrouw van middelbare leeftijd heeft het er nog over. Geen vervelende ervaring dus. Na Bowies dood barstte op internet een discussie los. Was het verkrachting? Mag een volwassene met een minderjarige naar bed? Is hier sprake van misbruik? Bowie was immers zoveel ouder en veel ervarener dan zijn bedgenote.

Wat zou Bowies antwoord zijn geweest op deze gewetensvraag: Hoe zou je het vinden als jouw 15-jarige Alexia in een sfeer van drugs en drank voor het eerst naar bed gaat met een veel oudere en ervarener man? Wedden dat hij hardgrondig ‘No, never!’ zou hebben gezegd. Want van zíjn dochter blijf je af.

Misschien toch wat dingen om in je achterhoofd te houden, als je je –terecht- druk maakt over kinderbruiden in AZC’s. Minderjarige meisjes moeten niet trouwen, maar gewoon naar school en experimenteren met seks, liefst met iemand van hun leeftijd; de buurjongen of het buurmeisje.  

Kijk toch nog maar eens genuanceerd naar die kinderbruiden. Is een meisje van veertien, getrouwd met een jongen van negentien waar ze erg verliefd op is, echt zoveel slechter af? Misschien heeft haar vader haar uitgehuwelijkt omdat ze binnen het vluchtelingenkamp of AZC als getrouwde vrouw eindelijk met rust wordt gelaten.

Seksisme, misbruik, lastigvallerij. Hoe erg dat is, realiseren al die mannen en jongens zich pas als tot ze doordringt dat ook hùn vrouwen, hùn dochters en hùn zussen er het slachtoffer van kunnen worden.

Helaas voor massa’s vrouwen en meisjes is dat véél te laat.

No comments:

Post a Comment