Wednesday, December 12, 2012

Hushpuppy en haar wereld

Beasts of the Southern Wild, ik kan die filmtitel maar niet onthouden. Heel jammer, want het is een van de beste films die ik de laatste jaren heb gezien.

En het is een reden om snel, heel snel eens naar New Orleans te gaan. Nu heb ik daar al zin in sinds ik de muziek van Dr. John hoorde en las over de HBO serie Treme.



Beasts of the Southern Wild speelt zich af in The Bathtub, een stuk moerasland vlak bij New Orleans, waar de 6-jarige Hushpuppy leeft met haar alcoholische vader. Door haar ogen bekijken we haar omgeving. Het is een wereld,  die ruig, heftig maar ook magisch en echt is. Waar ongepolijste, lieve mensen wonen die ondanks alle armoede het recht op eisen om hun zelfrespect te bewaren. Er wordt veel gezopen, gefeest, vis gevangen en vanuit de tenen geleefd. Als het water stijgt, blijven de mensen van The Bathtub waar ze zijn, want dat is hun huis, ook al hebben de autoriteiten andere plannen met hen.

Quvenzhané Wallis speelt Hushpuppy, de hoofdpersoon, een wijs en moedig meisje; zelden zo onder de indruk geweest van een actrice. Beasts of the Southern Wild is ontroerend, origineel, heeft prachtige muziek en blijft je bij. Wat een debuut van regisseur Benh Zeitlin en wat een hoofdrolspeelster!


No comments:

Post a Comment