Monday, November 8, 2010

Gelukje

Met dank aan de Volkskrant van afgelopen zaterdag kwam ik voor een absolute bodemprijs aan een boek over het Bauhaus. Jippie!

Er is een school waar ik dolgraag naar toe zou zijn gegaan: het Bauhaus. Deze bijzondere kunstacademie werd in 1919 opgericht in Weimar, verhuisde in 1925 naar Dessau en sloot daar –onder druk van de Nazi’s- in 1932 de deuren. Een poging tot een doorstart in Berlijn, mislukte in 1933. 

Bekende kunstenaars en ontwerpers als Klee, Gropius, Mies van der Rohe, Kandinsky en Breuer gaven er les. Veel  toentertijd revolutionaire ontwerpen die onder de vlag van het Bauhaus tot stand kwamen hebben nu de status van klassiekers.

Ik stel me iets voor à la de Design Academy in Eindhoven. Een broeinest van ideeën, verhitte discussies, filosofische gesprekken, grenzen verkennen, waanzinnige feesten, originele invallen, botsende ego’s en noeste arbeid. Dat de nationaal-socialisten daar niks van moesten hebben, verbaast me niks.

Op de achterkant van het boek staat een foto van het trappenhuis in de school met een groep studentes. Leuke meiden die op de rand van volwassenheid staan. Onwetend van de vreselijke oorlog die ze te wachten staat. Ze ontroeren me. Ik had wat graag bij hen in de klas gezeten.
Maar wat ben ik blij dat ik van na de oorlog ben.

“Bauhaus, 1919-1933, Hervorming en avant-garde”, Magdalena Droste, uitgave Taschen/De Volkskrant.
Met bon uit De Volkskrant van 6/11/10 voor € 5,90.

No comments:

Post a Comment