Wednesday, April 24, 2013

Kroningslied

Ik heb het nog steeds niet in zijn volle omvang/glorie durven te beluisteren, het gewraakte -dood getwitterde- kroningslied van John Ewbank c.s. Het is een keer terwijl ik in halfslaap verkeerde op de radio langsgekomen. Dat ik er niet direct klaar wakker van werd zegt iets over de kwaliteit, waarschijnlijk niet echt goed. Eigenlijk is het hele gebeuren te stompzinnig om zoveel woorden aan vuil te maken.

Het enige goede er aan is, is dat het creativiteit losmaakt. Soms betekent dat recycling, soms komt het uit een heel overwachte hoek:

 

Allard en Huib, twee Utrechtse studenten, maakten 'Je bent een koning'. Studentikoos en grappig, een onverwacht groot succes. En luister eens naar deze coryfee van weleer, Paul van Vliet. Smaakvol en kleinkunstig: 


En dan de afdeling recycling. Natuurlijk krijgt bijna iedereen van boven de dertig, die nog niet volledig cynisch is, het altijd een beetje warm bij het horen van 'Vijftien miljoen mensen'.  Het reclamedeuntje met hitpotentie van de inmiddels ter ziele gegane Postbank, dat halverwege de jaren negentig door Fluitsma en Van Tijn werd geschreven. Vanuit dat sentiment hebben een aantal BN'ers onder de hoede van SBS6 een eigen versie gemaakt, het heet nu 'Koningin van alle mensen'. Kijk en luister zelf:


Ook gerecycled, maar onbekend, het volgende toch wel erg schattige kroningslied, uit 1992 van Willem Wilmink en Harry Bannink. Ooit gemaakt voor Klokhuis en onlangs in een nacht tijd (!) van animaties voorzien door Hakim Traida. Erg lief: 'Ik maak voor jou een andere kroon'.

Hoe mooi en schattig ook, een meezinger is het niet bepaald. Daarvoor hadden ze natuurlijk direct Fluitsma en van Tijn moeten inhuren, dan was er heel wat minder gescholden op de sociale media en kende heel Nederland het koningslied al lang uit zijn/haar hoofd...

No comments:

Post a Comment