Saturday, March 26, 2011

Niets is wat het lijkt

Ernstig kijkt de jongen langs je heen, op zijn neus een bril zonder glazen, op zijn naakte zwarte borst zijn de omtrekken van een pak geschilderd; revers, knopen. Dit Malinese kind droomt ervan om later als man strak in het pak te zitten.

Sofie Knijff maakte in Mali prachtige, serene en vooral ontroerende foto’s van kinderen, die hun toekomstdromen verbeelden. Momenteel is haar werk te zien bij de tentoonstelling ‘Reality Check’ bij Fotodok, instelling voor documentaire fotografie, in Utrecht. Samen met Knijff exposeren ook Claire Beckett, Raoul Kramer, Michael de Kooter en Alessandra Sanguinetti. Het resultaat is een kleine maar zeer gevarieerde expositie.
Magnum fotografe Sanguinetti liet twee innig bevriende Argentijnse nichtjes hun dromen en angsten naspelen en legde dit vast. Beckett fotografeerde een namaak Irakees dorp met nep Irakezen dat door het Amerikaanse leger wordt gebruikt om soldaten voor te bereiden op een missie naar Irak. Kramer maakte een film van foto’s die hij had genomen van de Palestijnse politieagent Ra’ed die probeert in wat oogt als een choreografie het chaotische verkeer te regelen in Ramallah. En De Kooter maakte combinaties van beelden die herinneringen oproepen aan filmscènes.
Voor al het toongestelde werk geldt dat niets is wat het lijkt, onder alles zit nog een laagje dat te maken heeft met verwachtingen en doen als of, rollen spelen.

Hoewel stuk voor stuk de moeite waard  en goed gemaakt, springt voor mij het werk van Knijff eruit. Om te huilen zo mooi.

Op een steenworp afstand van Fotodok zit het CBKU (Centrum Beeldende Kunst Utrecht). Daar is nu de expositie Stadsgezichten #1 te zien. Een viertal fotografen toont werk dat de veranderende identiteit van Utrecht als onderwerp heeft.

Raimond Wouda onderzocht de rol van de Domtoren in de skyline van Utrecht. Petra Stavast portretteerde twee asielzoekers uit de noodopvang. Hans Wilschut en Raymond Rutting richtten hun camera op het Stationsgebied. Bij Rutting resulteerde dat in beelden van de sloop van ondermeer de Catharijnebaan. Wilschut fotografeerde ’s avonds en ’s nachts van uit hoge posities in en rondom Hoog Catharijne.

Ook hier gaat weer op dat al het geëxposeerde werk interessant is en getuigt van groot vakmanschap. Maar wat Wilschut laat je zien is zo intrigerend en dromerig dat je blijft kijken.

‘Reality Check’ tot 3 april 2011 bij Fotodok, Van Asch van Wijckskade 28, Utrecht, te zien donderdag tot en met zondag 13.00-18.00 uur, www.fotodok.org.

‘Stadsgezichten #1’ tot 10 april 2011 bij  CBKU (Centrum Beeldende Kunst Utrecht), Plompetorengracht 4, Utrecht, te zien dinsdag tot en met vrijdag 9.00-17.00 uur, donderdag 9.00-22.00 uur, zaterdag en zondag 13.00-17.00 uur, www.cbk-utrecht.nl.

No comments:

Post a Comment