Friday, October 24, 2014

Hoe een nep Marokkaan de Nederlandse media beet had


Het is een verrukkelijk verhaal, maar het onthult ook iets over het Nederlandse mediaklimaat.

Het begon met de volgende vragen:
Hoe is het om hier te leven als Nederlander van Marokkaanse afkomst? Welke (voor-)oordelen ontmoet je dan? Hoe kan je met een dergelijke identiteit bijdragen aan de belangrijke debatten van deze tijd?

Een foto van inetnet (l.) met Photoshop (r.): Nizar. Foto:Trouw
Als een moderne Günter Wallraff, de Duitse onderzoeksjournalist die vermomd als Turkse gastarbeider grove uitbuiting onthulde; construeerde de kunstenaar Nelle Boer in 2013 een Nederlands/Marokkaanse identiteit en werd hij actief als Nizar Mourabit op diverse social media. Hij bleef niet onopgemerkt. Afgelopen zomer begon hij zich op diverse opinie websites te manifesteren, wat weer leidde tot publicaties in diverse kranten. Hij schreef over Jihadisme, Nederlander zijn, anti-semitisme en pro Gaza demonstraties. Het enige medium dat er niet in trapte was De Correspondent, maar ook voor hen was het een narrow escape.

Er kunnen nu al wat conclusies worden getrokken: hoewel Nizar als Nederlandse Marokkaan enerzijds buitengesloten werd, gingen voor Nizar anderzijds deuren open die voor Nelle waarschijnlijk gesloten zouden blijven. Wat te denken van de gretigheid waarmee respectabele media zich op hem stortten? 

Niemand die de moeite nam om te checken wie Nizar was of die het wantrouwde dat Nizar blijkbaar nooit op telefoontjes reageerde of zich liet zien... Het werd Nelle een beetje te heet onder de voeten vandaar dat hij open kaart speelde.

Maar niet zonder iedereen te hebben bedankt die in Nizar geloofde (hier te zien).

No comments:

Post a Comment