Sunday, October 5, 2014

Water, je kunt er zoveel mee


Utrecht is een heerlijke stad om te wonen! Afgezien daarvan is Utrecht ook nog eens heel erg mooi & interessant, gebeurt er van alles en is er zoveel te zien en te beleven. Water en foto’s in het Utrechtse Museumkwartier. 

‘Water, je kunt er ramen mee zemen, ijsblokjes van maken, je ermee  wassen en je tanden  poetsen, je hebt het nodig om eten te koken, je kunt er in zwemmen, op varen...’ G. keek me verzaligd aan terwijl hij een spons uitkneep. We zouden samen een muur gaan verven. ‘Water, je kunt er zoveel mee…’ besloot hij.

Die veelzijdigheid is ook het onderwerp van de tentoonstelling The Power of Water van Fotodok, Space for Documentary Photography. Absolute blikvanger is het werk van de inmiddels wereldberoemde fotograaf Edward Burtynsky. Van hem is een doorlopende projectie te zien van een selectie uit zijn omvangrijke oeuvre van verschillende projecten all over the world. Opvallend is dat, hoe verschillend de verschijningsvorm ook is, het water telkens de constante vormt.

Foto: Edward Burtynsky, http://www.the.me
Maar ook overige getoonde is van hoge kwaliteit en zeer gevarieerd. Zo laten de onderwaterfoto’s van van Elspeth Diederix een sprookjesachtige wereld zien, waarin zeeanemonen en andere onderwaterflora doen denken aan juwelen. De Amerikaanse fotografe Kael Alford laat op documentaire wijze de teloorgang van de natuur en de invloed daarvan op de  bevolking van de kust van Louisiana zien. Intrigerend zijn de geheimzinnige foto's van Marie-José Jongerius waarop ze gemalen, stuwen en rioolwaterzuiveringsinstallaties bij nacht toont en de kwetsbaarheid van Nederland.

Andere bijdragen hebben ondermeer als uitgangspunt de dreiging van zeespiegelstijging als gevolg van klimaatverandering (Carl de Keyzer, België) en de rol van water in het collectieve geheugen van Nederlanders (Niels Stomps, Nederland).

Foto: Elspeth Diederix, www.http://vdstok.com
Een omvangrijke tentoonstelling is het niet, maar wel erg de moeite waard en dat op een van de mooiste plekjes van Utrecht, de Abraham Dolehof aan de Lange Nieuwstraat, hartje Museumkwartier in Utrecht!

Power of Water toont werk van Kael Alford (USA), Benoit Aquin (CAN), Edward Burtynsky (CAN), Elspeth Diederix (NL), Anne Geene (NL), Marie-José Jongerius (NL), Carl de Keyzer (BE), Disputed Waters (o.a. Johannes Abeling en Ronald de Hommel), Jan Rosseel (BE), Niels Stomps (NL) en Brian Voermans (NL).

Te zien woensdag t/m zondag, van 12.00 tot 17.00 uur, toegang gratis, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht, t/m 27 oktober 2014.

www.fotodok.org.

No comments:

Post a Comment