Sunday, October 12, 2014

Verrassend inzicht of open deur?


Over sociologen gaat het verhaal dat ze onderzoeken wat iedereen al weet.
Met andere woorden: met een beetje gezond verstand heb je die wetenschap niet nodig. Natuurlijk is dat een grove onderschatting van het fenomeen wetenschap en van (goed) wetenschappelijk onderzoek.

Toch moet ik hier even aan denken als ik een -overigens leuke- post lees op The Muse, dè werk- en carrière website. Want wat is het geval: lezen is goed voor je! Sterker nog: lezen is héél goed voor je, ook voor je carrière!

In de post wordt uitgelegd (en verwezen naar wetenschappelijk onderzoek) dat het gaat om ècht lezen van een echt verhaal, het liefst gewoon uit een ècht boek maar ook eventueel vanaf een e-reader. Voorwaarde is: tenminste 30 minuten aaneengesloten, op een rustige plek, in een comfortabele stoel. Geen gedoe met internet of social media, gewoon samen met je boek. Liefst geen smartphone, Ipad of computer in de buurt, zodat je niet in de verleiding komt om ondertussen Facebook updates te checken of snel, snel even een website te bezoeken en gehaast met de ogen over het scherm te gaan.

Wat de voordelen zijn van het echte lezen op regelmatige basis? Om te beginnen valt je CV op als je vermeldt dat je graag leest. Maar er zijn ook andere bonussen: je leert om je beter te concentreren en je leert om je meer te verplaatsen in een ander, empathie dus. Twee eigenschappen die ook heel goed van pas komen op de werkplek.

Een verrassend inzicht, als je dacht dat lezen niet cool is. Maar voor alle lezers? Een enorme open deur!

No comments:

Post a Comment