Tuesday, October 14, 2014

Metal op de cello


Wat is het toch een prachtig instrument, wat heeft het een beeldschoon geluid en bovendien het zelfde bereik als de menselijke stem. Lang leve de cello!
Van 17 tot en met 25 oktober vindt de Cello Biënnale plaats in het Muziekgebouw aan 't IJ en het Bimhuis in Amsterdam. Cello’s en cellisten in alle soorten en maten zijn dan te horen. Veel klassiek, maar ook eigentijdse muziek.

2Cellos, een duo van twee jonge cellisten uit Kroatië, verzorgt een nu al uitverkocht nachtconcert. Dat ze razend populair zijn, is heel begrijpelijk: ze spelen zelfgemaakte arrangementen van bekende popsongs en dat doen ze prachtig. Zo coverden ze Smells like teen spirit van Nirvana, maar ook Fragile van Sting en Thunderstruck van AC/DC. Vooral dat laatste is heel vermakelijk om te zien (hier!).

2Cellos, foto: http://www.2cellos.com
Maar, hoe knap ook, ik vind de keuze voor de ideale schoonzonen van 2Cellos wel een beetje veilig. Zou het niet leuker zijn geweest als de organisatie iets originelers had bedacht? Bijvoorbeeld door Apocalyptica naar Nederland te halen. Apocalyptica is een instrumentale metal band uit Finland, bestaande uit 3 (!) cellisten en een drummer.

Net als de jongens van 2Cellos zijn de (ruige) mannen van Apocalyptica klassiek gevormd. Sterker nog: ze hebben elkaar ontmoet op het conservatorium van Helsinki. Het begon allemaal  met het naspelen van songs van de metalband Metallica, maar dan op de cello. 

Nu, ruim twintig jaar verder, hebben ze een oeuvre opgebouwd, met eigen stukken, maar ook met versies van andermans nummers. Ze werkten samen met allerlei grote namen, zoals Rammstein en ook met volstrekt unieke types als Nina Hagen. Samen met Till Lindemann van Rammstein maakten maakten ze een cover van  'Heroes', een heel bekend nummer van David Bowie.

Apocalyptica, foto:http://en.wikipedia.org
Hun 'Helden' is broeierig, dwingend en dramatisch. Bowie kan tevreden zijn, want in het Duits en met drie cello's, klinkt het nog mooier dan in het Engels.

Jammer dat deze cello’s in Amsterdam niet te horen zijn!

No comments:

Post a Comment