Saturday, November 13, 2010

Blinde blogger

‘Een blinde blogger’ zo noemt Yoani Sánchez uit Cuba zichzelf. Die omschrijving slaat op de situatie waaronder ze haar blog Generacion Y bijhoudt. Met een peperdure internetkaart bezoekt de Cubaanse telkens wisselende internetcafé’s en hotellobby’s om haar mail op te halen en posts te mailen naar vrienden die ze vervolgens op de blog zetten.
Haar blog kan ze zelf niet lezen, want in een land waar internetkaarten eenderde maandsalaris kosten, is er geen geld om eens lekker te surfen op het World Wide Web.

De 35-jarige Sánchez kreeg onlangs de Prince Claus Award toegekend voor haar blog  waarin ze kritisch bericht over de situatie in Cuba. Het is zeer de vraag of ze komende maand de prijsuitreiking in Amsrdam zal kunnen bijwonen. De Cubaanse regering heeft het niet op kritikasters en staat het kritische burgers alleen toe om te reizen als ze niet meer terugkeren. Wat neerkomt op verbanning. En Cuba de rug toekeren is het laatste wat ze wil.

In een interview in NRC weekblad van vorig weekend komt Sánchez uitgebreid aan het woord. De blog die sinds 2007 bestaat, viel al eerder op. In 2008 nam het weekblad Time op in de lijst van 100 meest invloedrijke personen, ze belandde daar in de categorie: Helden en pioniers.

Cuba telt de minste internetaansluitingen per hoofd van de bevolking van heel Latijns Amerika. Ze vertelt dat haar blog derhalve niet veel gevolgd wordt in Cuba, maar des te meer in het buitenland. Op www.desdecuba.com/generaciony is de blog in 20 talen, van het Spaans tot Japans, te lezen.

In haar blog valt ze niet aan, wel plaatst ze haar realiteit naast de officiële versie van de Cubaanse overheid. Ze schrijft over medestanders die de mond worden gesnoerd, de manieren waarop haar het leven zuur wordt gemaakt, maar ook over de wens om vrijelijk naar het buitenland te kunnen reizen en het verlangen naar een eigen betaalbare  internetaansluiting thuis.

Eigenlijk heel gewone dingen, tenminste als je in Nederland woont.


Bron: NRC Weekblad, 6-12 november 2010

No comments:

Post a Comment