Thursday, August 25, 2011

Ali's handen

Je hebt ze, kinderen die altijd en overal aan het tekenen zijn. Gewoon omdat tekenen hun lust en hun leven is. Ik stel me voor dat de Syrische Ali Farzat zo'n jongetje is geweest. Zo'n type dat op school de lachers op zijn hand krijgt met z'n treffende spotprenten van leraren.

Farzat is inmiddels 60 en een gevierd cartoonist in het Midden-Oosten. Farzats talent viel ook hier op; in 2002 kreeg hij de Prins Clausprijs voor zijn maatschappijkritische tekeneningen, bovendien publiceerde hij in bekende internationale kranten zoals de Guardian. Zoals wel meer kunstenaars in dicataturen was hij zeer bedreven geworden in het omzeilen van de censuur. Zijn werk ging dan ook nooit over specifieke personen, maar over zaken als corruptie en bureaucratie. Zo liet hij decennia lang mensen grinniken en stak hij hen een hart onder de riem.

http://images.alarabiya.net/37/7f/640x392_58029_164019.jpg
Tot afgelopen nacht. Toen werd hij in Damascus ontvoerd door gemaskerde en gewapende leden van de veiligheidsdienst en de pro-regeringsmilities. Na urenlang te zijn geslagen, waarbij hem de handen werden gebroken, werd hij uit een auto gegooid.
Zal hij ooit weer kunnen tekenen?

http://thinkpress.files.wordpress.com/2011/04/alifarzatsmile.jpg
Bron: NRC Handelsblad, 25 augustus 2011.

No comments:

Post a Comment