Tuesday, August 23, 2011

Fiets en vader

Fiets en vader, voor de 12 jarige Cyril horen ze bij elkaar. De fiets heeft hij ooit eens van zijn vader gekregen en zowel de fiets als de vader zijn weg. Cyril zet alles op alles om via zijn fiets vooral maar zijn vader terug te krijgen.
Cyril is de hoofdpersoon in Le gamin au vélo, de nieuwste film van Jean-Pierre en Luc Dardenne. Zoals in alle films van de Dardennes (La Promesse, Rosetta) speelt ook dit keer het verhaal zich af in een weinig glamoureus Wallonie en slagen de broers erin om je diep te raken. Cyril is geen schattig jochie, maar een getergd kind dat zich door het leven heen vecht en om zich heen slaat. Zijn verbetenheid en loyaliteit aan zijn vader zijn pijnlijk om te zien, vooral omdat die vader niks met hem te maken wil hebben. 
Iets wat des te harder aankomt omdat de Dardennes  zo kaal  en dicht op de huid filmen. Uiteindelijk lijkt het toch allemaal goed te komen. Want, zo suggereert het einde van de film: kinderen beschikken over een enorme veerkracht. Je hoopt het zo.
De afbeelding “http://www.inuje.nl/uploads/61-Le-Gamin-au-V-lo-007_resized.jpg” kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat.

No comments:

Post a Comment