Monday, September 8, 2014

Cover van de week - 'I've seen that face before'


Zoals de ouden zongen, zo piepen de jongen. In de muziek geldt: goed voorbeeld doet volgen. Veel artiesten leren het vak door andermans werk te coveren. Soms met verrassend resultaat. Een op zich aardig liedje kan soms echt mooier worden als een andere artiest er zijn tanden in zet, maar ook een heel stuk minder...

Elke week op zoek naar een mooie, leuke of bizarre cover.   

Klaar wakker

Midden in de nacht schrok ik wakker. Dat gebeurt heel af en toe, als –in slaap gevallen met radio en licht nog aan- goede muziek tot mijn onderbewuste doordringt. Dit keer kwam het door een donkere vrouwenstem die een theatraal lied zong. Kovacs.

Kovacs is de band rondom de Eindhovense zangeres Sharon Kovacs. Sharon heeft een stem waar je linea recta verliefd op wordt. Diep, sensueel, soulful. Ze straalt iets zeer eigenzinnigs uit en zingt vanuit haar tenen. Deze zomer hevig aan het doorbreken en niet van de festivalpodia af te slaan.

Ook Kovacs haalt de inspiratie van elders. En zo kon het gebeuren dat de band voor een 3FM sessie ‘I’ve seen that face before’ ten gehore bracht. In de jaren tachtig was dat een megahit voor Grace Jones. Hier te horen. Niet dat Grace het zelf had geschreven, welnee. Het is een bewerking van de compositie Libertango uit 1974 van de bandeonist annex tango-god Astor Piazolla. Een cover van een cover, dus.


Nu heb ik bij Grace Jones altijd het idee dat ik naar een concept zit te kijken en luisteren. Een heel mooi vormgegeven concept, dat wel. Maar ook intimiderend. 
De intens zingende Sharon en haar band geven je het aangename gevoel dat je met echte mensen te doen hebt. Een verademing. Hier te horen en te zien.


Gelukkig hoeft Kovacz het niet te hebben van Grace, ook de eigen muziek is de moeite waard, zoals ‘My Love’. Het liedje waar ik wakker van schrok. Hier te horen. In een klap klaar wakker. 

No comments:

Post a Comment