Thursday, September 4, 2014

OUDTOPIA: levenslessen achter de geraniums


Gisteren via Uitzending Gemist ruim anderhalf uur ademloos gekeken naar Oudtopia, dat onlangs drie avonden achter elkaar werd uitgezonden.

In de TV Lab documentaireserie Oudtopia van de VPRO komen de twee werelden van oud en jong bij elkaar en leren we ouderen kennen door de ogen van Nicolaas en Tim, twee jonge tv makers. Bij Knevel en van den Brink vertellen Nicolaas en Tim over hun project.


Een maandlang woonden Nicolaas Veul (30) en Tim den Besten (27) in een aanleunwoning in een Haags Zorgcomplex voor ouderen. Ze leerden de bewoners kennen en verdiepten zich in hun wereld. Het resultaat is een drietal documentaires waarin de ouderen en zijzelf de hoofdrol spelen. De grijze massa krijgt zo een gezicht.

Het resultaat is confronterend, soms hilarisch en aangrijpend, maar ook heel liefdevol.

Terugblikkend zeggen Nicolaas en Tim dat de intensieve omgang met ouderen hen heeft geleerd dat bij ouderen het leven langzamer gaat en dus saaier is, maar ook dat ouderen meesters zijn in het accepteren van wat zij niet (meer) kunnen veranderen. Een belangrijke levensles van achter de geraniums.

Prachtige TV! 

Hier te zien.

No comments:

Post a Comment