Tuesday, September 9, 2014

Inspiratie - Karen Batchelor


Verhalen, (auto-)biografieën, oral history, ik kan er geen genoeg van krijgen. Sterker nog: ik heb er mijn vak van gemaakt. Mijn bedrijf Groei & Gratie (www.groei-en-gratie.nl, binnenkort online) heeft als doel het vastleggen van levensverhalen en familiegeschiedenissen. Graag laat ik me door anderen inspireren en minstens zo graag deel ik met anderen wat ik daarbij tegenkom. Be my guest!


De schatkist van Karen Batchelor

Een schatkist vol verrassingen. Dat is het familieverleden van de Amerikaanse Karen Batchelor. In de jaren zeventig van de vorige eeuw begon Batchelor haar familiegeschiedenis uit te zoeken. Ze had geen idee wat haar te wachten stond.

Nu, vele decennia later, doet ze verslag van haar zoektochten op haar website www.extremeancestry.com. Het is een hele leuke en interessante website, met onder meer kleine (en goedgeschreven) verhaaltjes over Karens voorouders. Ze geeft bovendien handige aanbevelingen over hoe je genealogisch onderzoek kunt aanpakken. Helaas alleen in het Engels en uitsluitend gericht op de situatie in de Verenigde Staten. Maar desondanks heel inspirerend. 

Karen Batchelor, foto: www.extremeancestry.com
Karen Batchelors familiegeschiedenis is om van te watertanden. Ze is de achterkleindochter van een blanke vrouw en een Afrikaans-Amerikaanse man. Nu  gewoon, toen reden voor schandaal, scheiding en racisme binnen de familie.  

Al onderzoekend ontdekte ze verder dat een van haar voorouders betrokken was bij de Amerikaanse vrijheidsoorlog tegen de Britten, anderen waren slaaf geweest of arts, een voorouder was een van de puriteinen en weer een andere voorouder was wegens heksenij veroordeeld. Bepaald geen saaie familie!

In de Amerikaanse verhoudingen is het heel bijzonder als je kunt aantonen dat een van je voorouders in de vrijheidsoorlog heeft gevochten. Er zijn zelfs organisaties voor deze afstammelingen, waaronder DAR (Daughters of the American Revolution). Batchelor kwam er in 1977 tot haar grote verbazing achter dat een van haar directe voorouders had meegevochten in deze vrijheidsoorlog. Als eerste Afrikaans-Amerikaanse vrouw werd ze opgenomen in de gelederen van DAR. Op zich al een revolutie.

Illustratie: www.extremeancestry.com
Batchelor heeft zich niet alleen tot doel gesteld om haar afkomst in kaart te brengen, maar ook om de Afrikaans-Amerikaanse geschiedenis persoonlijker te maken. Op haar site zijn dan ook veel verhalen te vinden waarin zij de verhalen van haar familie koppelt aan belangrijke momenten in de Amerikaanse historie, de raciale verhoudingen van toen en de strijd om gelijke burgerrechten. Heel leerzaam.

Niet alle verhalen op de website zijn zo spectaculair, af en toe richt ze al schrijvend ook een monumentje op voor een familielid dat anders volkomen in de vergetelheid zou zijn geraakt. Ook zij verdienen hun plaats in de geschiedenis, zoals haar oudtante Francis Elisabeth Weaver, die jong overleed. Haar (laten) vergeten is iets dat Batchelor niet over haar hart kan verkrijgen. Francis' verhaal is hier te lezen. 
Oudtante Francis, foto: www.extremeancestry.com

No comments:

Post a Comment