Monday, September 15, 2014

Cover van de week - Running up that hill


Zoals de ouden zongen, zo piepen de jongen. In de muziek geldt: goed voorbeeld doet volgen. Veel artiesten leren het vak door andermans werk te coveren. Soms met verrassend resultaat. Een op zich aardig liedje kan soms echt mooier worden als een andere artiest er zijn tanden in zet, maar ook een heel stuk minder...

Elke week op zoek naar een mooie, leuke of bizarre cover.   


'Kate Bush gaat weer optreden!' zoemde het een paar weken geleden in de media. Het was wereldnieuws. Terecht, ruim 35 jaar moesten we het zonder haar ravissante verschijning op het podium doen. Binnen een kwartier (!) waren alle kaartjes uitverkocht voor de 22 optredens in Eventim Apollo, Hammersmith, in Londen. Niet echt verwonderlijk, Kate Bush heeft diehard fans, die alles wat ze doet volgen, zoals hier te zien is. Op 26 augustus vond de aftrap plaats. De recensies waren laaiend enthousiast.

Dolgraag had ik een van die concerten willen meemaken. Ik vind haar magisch. De eerste keer dat ik Kate Bush zag, kan ik me nog heel goed herinneren. Zelden zoiets aparts en zo iets origineels gezien. Die stem, dat meisje, die sfeer… Hier te zien. Onvergetelijk. Net als dat duet dat ze ooit zong met Peter Gabriel: Don’t give up. Hier te zien.


De een is dol op Kate Bush, de ander wordt er kriegel van. Eén ding staat buiten kijf, of je nou wel of niet van haar muziek houdt, ze is een buitengewoon talent. Ze is voor veel mensen (en musici) een grote bron van inspiratie.

Een groep Amerikaanse artiesten maakte, begin dit jaar, voor een goed doel een heel album met Kate Bush covers. Heel toepasselijk werd het vernoemd naar een van haar bekendste liedjes: ‘Running up that hill’. Het doel was om meer mensen bewust te maken van de reproductieve rechten van vrouwen in de Verenigde Staten.
 
Foto: http://www.songkick.com
Kort gezegd komt dat erop neer dat elke vrouw vrije toegang zou moeten hebben tot veilige en goedkope anticonceptie en abortus; en gedegen en ter zake doende informatie daarover. Zeg maar 'Baas in eigen buik'. Basale mensenrechten zou je denken, maar niet in het heartland van de VS en in veel landen buiten West-Europa.


De (mij) onbekende artiesten doen stuk voor stuk erg hun best en benaderen het werk van Bush met veel respect en heel gevarieerd. Hier is de versie van Strange Phenomena te horen van Kathleen Baird, Eric Carbonara en Jesse Sparhawk. Het origineel kun je hier horen en zien. Verder zijn er onder meer versies van The Man with the Child in his Eyes door Karl Blau (origineel hier) en van The Morning Fog door de Leverage Models met Alena Spanger (origineel hier te horen).


Maar –en dat viel te verwachten- niemand slaagt er ècht in om het origineel ook maar een beetje te doen vergeten. Niet echt een verrassing: Kate Bush ìs uitzonderlijk. Zeg maar: Wow!
 

No comments:

Post a Comment