Wednesday, September 17, 2014

De utopie van Rutger


Elke dag rammelt de wereld aan mijn deur, gebeuren er dingen waar ik op zijn minst iets van moet vinden, of iets mee moet. Soms lees ik iets dat verheldert, dat uit onverdachte bron komt en me verder helpt. Niet noodzakelijkerwijs levert dat aangename kennis op, maar wel inzicht. 


 ‘Het probleem is niet dat we het niet goed hebben, het probleem is dat we niet weten hoe het beter kan. In deze tijd, met koopkracht als laatste ideaal, schetst historicus Rutger Bregman nieuwe vergezichten. Van een basisinkomen voor iedereen tot een werkweek van vijftien uur, van een wereld zonder grenzen tot een wereld zonder armoede – het is tijd voor de terugkeer van de utopie.’  intro over Rutger Bregman bij het radioprogramma Kunststof op NPO Radio Een.

Sommige mensen lijken wel drie levens te leiden in plaats van één. Rutger Bregman is zo iemand. Hoewel pas 26 heeft hij al drie boeken op zijn naam staan, is hij actief als journalist op de site van De Correspondent, geeft hij lezingen en mag hij zelfs bij Pauw (toen nog met Witteman) aanschuiven.

Rutger in Utrecht, foto: http://www.ikonrtv.nl

Toch heeft Bregman volgens eigen zeggen pas laat het licht gezien, toen hij een jaar of twintig was en al een paar jaar geschiedenis in Utrecht studeerde. De bakermat van zijn werklust, bevlogenheid en denken is de studentenvereniging SSR-Nu, een christelijke studentenvereniging waar gepassioneerde discussies over grote thema’s schering en inslag waren. Bij Kunststof Radio vertelt hij hoe hij zijn opvattingen ontwikkelde. Hier te horen.

Bregman gelooft in de utopie, het streven naar een betere wereld. Want dat het anders moet staat voor hem vast. Volgens hem is een diepgaande verandering alleen te bereiken door radicaal anders te handelen en te denken. Hierbij schopt hij tegen vastliggende opvattingen en heilige huisjes. Zo gelooft hij dat gratis geld de oplossing kan zijn voor veel problemen. Hoe dat precies werkt legt hij met veel enthousiasme en kennis van zaken  uit in dit artikel van De Correspondent. En ja, hij overtuigt me en prikkelt mijn nieuwsgierigheid.

Meer lezen: Gratis geld, het boek. Meer Rutger? Klik hier.

No comments:

Post a Comment