Friday, September 12, 2014

Utrecht - de letters


Utrecht is een heerlijke stad om te wonen! Afgezien daarvan is Utrecht ook nog eens heel erg mooi & interessant, gebeurt er van alles en is er zoveel te zien en te beleven. Elke week kijk ik weer met de ogen van een enthousiaste toerist naar mijn eigen statsie. 


De letters van Utrecht

Op de hoek van de Lange Smeestraat en de Oudegracht, bij het Oude Pothuys, begint in de bestrating een gedicht, het is inmiddels ruim 600 letters lang. Het is de bedoeling dat het gedicht eindeloos door zal gaan. Je zou het kunnen zien als een cadeau van Utrechtse dichters van nu aan de generaties van de toekomst: de letters van Utrecht.
  

Zoals wel vaker was het de voormalige Utrechtse stadsdichter Ingmar Heytze die dit project samen met een vriend bedacht. In 2012 werden de eerste letters aangebracht en werd er een traditie in het leven geroepen: elke zaterdag komt een steenhouwer weer een letter aanbrengen van het gedicht waar de dichters om de beurt aan schrijven. Het is 'a senseless act of beauty', ware het niet dat een act of beauty ALTIJD zin heeft!Benieuwd naar dit work in progress? Hier is het gedicht:

'Je zult ergens moeten beginnen om het verleden een plaats te geven, het heden doet er steeds minder toe. Hoe verder je bent, hoe beter. Ga maar door nu,
laat je sporen na. Vergeet de flits waarin je mag bestaan, de wereld is je stratenplan. Was er een tijd dat je een ander was: die ging voorbij.
Je bent die ander al. Je bent, zoals je weet, van dit verhaal de spil. Dit is de eeuwigheid. Die duurt. Die heeft de tijd. Ga daarom op in je verhaal en zwelg. Vertel.
Vertel ons wie je bent met elke stap. In ons verhaal verdwijnen wij vanzelf, en enkel jij blijft over op den duur. Jij en deze letters, die uit steen gehouwen zijn. Zoals de letters op ons graf.
De barsten in de Dom. Naar de hemel opgestoken als een wijsvinger, om de schuldigen aan te duiden en meer tijd te eisen. Zodat we weer rechtop kunnen gaan, als mensen langs de Gracht.

De letters 1-124 zijn van de dichter Ruben van Gogh, de letters 125 - 240 zijn van Ingmar Heytze, de letters 241- 374 zijn van Chretien Breukers, de letters 375 - 532 van Alexis de Roode, de letters 533 - 682 van Ellen Deckwitz en de letters 683 tot ? van Mark Boog. To be continued...

No comments:

Post a Comment