Monday, September 1, 2014

Flying Tiger en het familie album

Opschrijfboekjes, glazen, kraaltjes, waxinelichthoudertjes, Deense koekjes; je vindt het er allemaal.

De Deense winkelketen Flying Tiger is stilletjes bezig Nederland te veroveren (en overigens nog 21 andere landen). Het begon het ruim twee jaar geleden met een flagshipstore in Utrecht. Sindsdien zijn er tien winkels bijgekomen. Van Almere, tot Leiden en Breda, om een paar plaatsen te noemen.

http://cdn.tiger.dk/media/pg_content/4046_image_2527.jpg

Flying Tiger is leuk, echt leuk. Dat wist ik al na een bezoekje aan de oer Tiger winkel in Kopenhagen, in 2009. Wat ik me toen nog niet realiseerde, is dat het een echte 'meisjeswinkel' is. Meisjes (van alle leeftijden) kunnen er maar geen genoeg van  krijgen. Echt verbazingwekkend is dat niet.

De hordes klanten (een Tiger store is nooit stil) vergapen zich aan het beperkte maar heel consequent vormgegeven assortiment dat niet alleen spotgoedkoop maar ook zowel praktisch, kleurig als grappig is. Een soort Hema, maar veel kleiner en met meer nadruk op 'fun', hoe praktisch het betreffende product ook is. Bijvoorbeeld bezems in knalkleuren. En vooral niet heleboel saaie bezems bij elkaar. Spotgoedkope opschrijfboekjes met een humorische opdruk, kekke leesbrilletjes...

Alle Tiger winkels stralen dezelfde frisgeboende Scandinavische 'can do' mentaliteit uit, die Ikea ook al zo onweerstaanbaar maakt. Zo van: een paar bordjes, een kleedje en hop je hebt een gezellige picknick; of: wat zaadjes, een gek gietertje en wow wat een knus balkonnetje. Heel aanstekelijk.
 
Telkens als ik in de stad ben, moet ik er even langs. Soms koop ik er een kaart, of een kammetje, of pakpapier of een setje stiften. Vandaag deed ik er een atypische aankoop. Een fotoboek voor zeven euro!

Voor de derde keer schreef Flying Tiger ook dit jaar fotowedstrijd uit met als thema 'familie'. De respons was enorm. Bijna 5.000 deelnemers, afkomstig uit 64 landen, zonden meer dan 7.000 foto's in! Het resultaat ligt nu in de winkel. Een alternatief familie album.

http://media.tumblr.com/b0dc2f595f7c2396c0bc6aa899a0f697/tumblr_inline_n54jlt2bpK1sylba2.jpg

'Family', zoals het boek heet, bevat de beste 51 foto's met begeleidende teksten van de fotografen. Het laat zien hoe gelaagd, emotioneel en veelzijdig het begrip familie is. Ontroerend, mooi, grappig en -soms- triest. Een geweldig cadeau!

'Home' uit 'Family', foto: Isabel MacInnes, United Kindom
'A Venezuelan home with pictures of various jazz musicians on the wall. It gave the impression that these people lived in the home. They were like the man's family, as he had none of his own.'
'Time gap' uit 'Family', foto: Sofie Holmgren, Denmark 
'My great-grandmother and I, 110 years apart.'

No comments:

Post a Comment