Sunday, September 14, 2014

Suggestie

Lege sappakken, stukken karton, poppetjes van klei, het afstrijken van een lucifer. Het zijn een paar van de ingrediënten waarmee de theatergroep Hotel Modern werkt. Eigenhandig (letterlijk) scheppen de leden van Hotel Modern onder het toeziend oog van het publiek een eigen universum. Het heeft de suggestie van echt. Zo vertellen ze over de grote catastrofes van de afgelopen eeuw, en die van onze tijd.

Hoewel je als kijker geen moment het idee hebt dat je kijkt naar iets dat realistisch is, komt de door hen geschapen illusie hard aan. Hotel Modern slaagt er in vervreemding te laten plaatsvinden, waardoor je de geschiedenis in al zijn gruwelijkheid kunt zien en voelen. En dat is hard nodig, want vaak ontbreken echte beelden of zijn ze te vreselijk om naar te kijken. Een nagebootste, zogenaamd 'realistische' weergave wordt al gauw te plat of kitscherig.



Ze gingen aan de slag met 9/11 (hier te zien) ; maar ook met de Holocaust en de Eerste Wereldoorlog. Het resultaat is telkens zeer indrukwekkend en ook zonder taal heel goed te volgen.

Gisteren naar hun voorstelling over de Eerste Wereldoorlog geweest, De Grote Oorlog. Een uur lang ademloos gekeken en ondergaan hoe het aan het front moet zijn geweest.
Naderhand realiseerde ik me dat Hotel Modern juist door hun manier van werken laat zien hoezeer oorlog mensenwerk is. Vrede dus ook. 

Als ze in de buurt zijn, grijp die kans en maak mee hoe indringend theater kan zijn.

No comments:

Post a Comment